Επιτακτική ανάγκη μετεγκατάστασης της ΔΕΘ

Επιτακτική ανάγκη μετεγκατάστασης της ΔΕΘ

Προς Υπουργούς:

- Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

- Οικονομικών

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

 

Η HELEXPO Α.Ε. έχει διαγράψει τα τελευταία χρόνια μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2004 ο κύκλος εργασιών της HELEXPO Α.Ε. ήταν 18,1 εκατ. ευρώ, ενώ το 2008 έκλεισε για την εταιρεία στα 26,1 εκατ. ευρώ και για τον όμιλο στα 33,6 εκατ. ευρώ.

Την ίδια χρονική περίοδο δόθηκε μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των κλαδικών εκθέσεων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους αυξάνοντας τον αριθμό τους από 13 το 2004 σε 24 ετησίως το 2008, γεγονός που συνέβαλε ώστε να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εκθετών, οι οποίοι ξεπερνούν πλέον τις 8.000, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών ξεπερνά το 1.600.000 ετησίως.

Η ανάπτυξη της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, η αναβάθμιση του εθνικού εκθεσιακού φορέα, ο εκσυγχρονισμός, η ίδρυση και λειτουργία της θυγατρικής "Helexpro" με θετική πορεία επιχειρηματικής και οικονομικής ανάπτυξης, καθιστούν σαφές ότι η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ σε νέο χώρο με σύγχρονες υποδομές και δυνατότητες είναι επιτακτική και πρέπει να προχωρήσει άμεσα.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίσθηκε και σε προηγούμενη σχετική κατατεθείσα ερώτηση προς τα αρμόδια υπουργεία με θέμα «Αποσαφήνιση χώρου μετεγκατάστασης της ΔΕΘ» (Αρ. Πρωτ.: 884/10.11.2009) οι διαδικασίες μετεγκατάστασης της ΔΕΘ έχουν παγώσει με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, ενώ η νέα κυβέρνηση εγείρει ζήτημα εκπόνησης νέας διεθνούς μελέτης για τον χώρο εγκατάστασης, ακυρώνοντας ουσιαστικά τις διαδικασίες επιλογής του αγροκτήματος των 1.000 στρεμμάτων του ΑΤΕΙΘ της Σίνδου από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Για ποιους λόγους έχει παγώσει η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάθε ενέργεια για την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης και να μην επηρεασθεί η θετική πορεία ανάπτυξης της ΔΕΘ;

 Απαντήσεις Υπουργείων